Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015

Τιμήθηκε η μνήμη των τελευταίων υπερασπιστών της Πόλης το 1453

  


 Με επιτυχία και τα φετινά Παλαιολόγεια στο Κάστρο Χλεμούτσι Ηλείας
Τιμήθηκε η μνήμη των τελευταίων υπερασπιστών της Πόλης το 1453
Με την συμμετοχή πολλών πολιτών και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Ηλείας τιμήθηκε για μία ακόμη χρονιά η μνήμη του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και των τελευταίων υπερασπιστών της Κωνσταντινουπόλεως, κατά την Άλωση του 1453, στο Κάστρο Χλεμούτσι στο ομώνυμο χωρίο του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30 Μαΐου 2015 στην αναστηλωμένη αίθουσα του εσωτερικού χώρου του Κάστρου από τον Σύλλογο με διοργανωτή την Τοπική Κοινότητα Κάστρου, κατόπιν σχετικής αδείας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. 

Η ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ
 
Μετά από την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και ο π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του τελευταίου Αυτοκράτορος της Ρωμανίας-Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου και των τελευταίων υπερασπιστών της Πόλης, τους παρευρεθέντες καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Δημήτριος Χάρδας. Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας μετέφερε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, που μίλησε για τις 2 Αλώσεις του 1204 και του 1453, που έπληξαν τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και την Βασιλεύουσα,
που έμελε να πέσει αιχμάλωτη σε χέρια ξένων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα διδάγματα που προκύπτουν από την στάση των Δυτικοευρωπαίων που δεν συνειδητοποίησαν τι σήμαινε για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και τον Χριστιανισμό η πτώση της Πόλης, αλλά και στους σημερινούς κίνδυνους από την τουρκική και την ισλαμική επιθετικότητα που απειλούν τον Νέο Ελληνισμό.
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
 
Ακολούθως ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε ότι τέτοιες εθνικές εκδηλώσεις  είναι χρήσιμες για την εθνική αυτογνωσία. Ο κ. Κωνσταντίνος Λευκαδίτης ανέγνωσε απόσπασμα από τον λόγο του Παλαιολόγου, όπως τον διέσωσε ο Ιστορικός της Αλώσεως Γεώργιος Φραντζής, αλλά και δύο Ωδές του Ανδρέα Κάλβου με αναφορά στον Ιερό Λόχο και τις θυσίες στον Βωμό της Πατρίδος. Την δική τους παρέμβαση έκαναν στο πλαίσιο της εκδηλώσεως οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος και Παναγιώτης Πλατανιάς και η Βουλευτής  Ηλείας κ. Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, που μίλησαν για την ερμηνεία των γεγονότων του 1453 σε σχέση με το  σήμερα, ενώ η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με τον βυζαντινό ύμνο ¨Τη Υπερμάχω¨, που απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών.