Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Θα το δούμε σύντομα και στην χώρα μας;

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Παιδιά μεταναστών ζητούν λευκούς συμμαθητές (γιατί δεν έχουν)

Σχόλιο Κόκκινου Ουρανού: Μια ακόμη απόδειξη του πόσο «επιτυχημένη» αποδείχθηκε η πολυπολιτισμικότητα. Οι γηγενείς Ολλανδοί γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους σχολεία με ελάχιστα ή καθόλου παιδιά τριτοκοσμικών μεταναστών.                          Γιατί άραγε;
Καθώς τα σχολεία στην Ολλανδία διαχωρίζονται συνεχώς, τα παιδιά των μεταναστών βγήκαν στους δρόμους της εθνοτικά μικτής γειτονιάς τους στο Άμστερνταμ, σε αναζήτηση "λευκών" μαθητών που θα θέλουν να φοιτήσουν στα σχολεία τους και να βοηθήσουν την «ένταξή» τους.
Περίπου 100 μαθητές - Άραβες, Τούρκοι, Αφρικανοί, Μαροκινοί – συνοδευόμενα από τους γονείς και τους δασκάλους τους, βγήκαν στους δρόμους φορώντας ένα εκθαμβωτικό λευκό T-shirt που έλεγε «Είναι αυτό αρκετό λευκό για σένα;».
Η 10χρονη λευκή Ολλανδή Annelies και η 11χρονη κόρη μεταναστών Aminata, υπήρξαν φίλες από το νηπιαγωγείο και, φορούσαν πουκάμισα, τα οποία έλεγαν "Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ενσωματωθούν" γραμμένο στο πίσω μέρος.

«Θέλουμε περισσότερα λευκά παιδιά στο σχολείο για να μάθουν για τον πολιτισμό του άλλου», δήλωσε χαμογελαστά η Αμινάτα.
«Είναι σημαντικό για αργότερα», είπε η ξανθομαλλούσα Annelies. "Όταν μεγαλώσουμε, θα πρέπει να ασχοληθούμε με διαφορετικές κουλτούρες, θα πρέπει να αρχίσουμε ήδη να μάθουμε να ζούμε μαζί."
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα αγόρι στην τάξη μας που είναι 100 τοις εκατό Ολλανδός αν και ζούμε σε μια μικτή γειτονιά, είναι γελοίο», είπε.
Τα σχολεία των μαθητριών – το De Avonturijn και το Catharinaschool - θεωρούνται "μαύρα" σε αυτή την εθνικά μικτή νότια γειτονιά του Άμστερνταμ, καθώς πάνω από το 90 τοις εκατό των μαθητών τους προέρχεται από οικογένειες μεταναστών. 
Σχολείο. Τότε και τώρα...
Ο αριθμός των νέων μαθητών που εγγράφονται συνεχίζει να μειώνεται και τα σχολεία πλέον απειλούνται με κλείσιμο, έτσι τώρα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα, χτυπάνε κουδούνια και μοιράζουν φυλλάδια που λένε «Ψάχνουμε για λευκούς μαθητές».
«Όταν, για διάφορους λόγους, ένα σχολείο “γίνεται πιο μαύρο”, είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η τάση», δήλωσε η Diane Middelkoop, εκπρόσωπος των δύο σχολείων.
«Οι γονείς των λευκών παιδιών δεν θέλουν πλέον να είναι μέρος του σχολείου. Μπορώ να το καταλάβω: Όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους που μοιράζονται την δική μας καταγωγή και τον δική μας κουλτούρα», είπε.
Αλλά για μερικούς, το φαινόμενο αυτό δείχνει ότι υπάρχει «ρατσισμός» στην ολλανδική κουλτούρα.
"Είναι ντροπή που υπάρχει αυτό, ότι τα παιδιά πρέπει να βγουν στο δρόμο για να πάνε σε σχολείο με λευκά παιδιά», δήλωσε η 80χρονη Joan, που κατάγεται από την πρώην ολλανδική αποικία του Σουρινάμ, η οποία κατηγορεί τους γονείς που παίρνουν τα παιδιά τους από τα «μαύρα σχολεία».
«Είναι ρατσισμός», λέει.
Στο άλλο άκρο του δρόμου, ο ανθοπώλης Wim Barlage, εργάζεται στην γειτονιά εδώ και 50 χρόνια, έχει ένα γιο σε ένα από τα σχολεία και έχει μια διαφορετική εξήγηση.
«Όλο και περισσότερες (λευκές) οικογένειες φεύγουν. Το ζήτημα είναι ότι απλά δεν έχουν μείνει πολλά παιδιά», είπε.
Η Ολλανδία καλεί τους μετανάστες να λάβουν μέρος στην ολλανδική κοινωνία, μέσω της εργασίας ή της μελέτης. Από τη στιγμή που μάθουν τη γλώσσα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις ενσωμάτωσης για να βεβαιωθεί ότι ταιριάζουν στην ολλανδική κοινωνία.

Πηγή : ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ   http://redskywarning.blogspot.gr/