Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η ΗΛΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ Ε.Ο.Κ.Α.



 



Συγκινητική εκδήλωση στο Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων

Με μία συγκινητική εκδήλωση στο Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2015 τιμήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Θεάτρου η αγωνιστική δράση των παλληκαριών της Ε.Ο.Κ.Α., που πριν 60 χρόνια, το 1955, ανέλαβαν τον μεγάλο αγώνα για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού από την Κύπρο και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.
Στην αρχή μαθητές από τα Καβάσιλα εναπόθεσαν λίγα άνθη στις εικόνες των πρωταγωνιστών του Αγώνα, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στρατηγού  Γρίβα και Γρηγόρη Αυξεντίου μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα. Εκ μέρους των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. μίλησε ο κ. Ηλίας Ορνιθάρης, που περιέγραψε το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Κύπρο ήδη από τα σχολικά θρανία, ενώ τόνισε ότι η θυσία των αγωνιστών και η καθοδήγηση του Αγώνα από τον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή ανέδειξε μία νέα γενιά Ηρώων του Ελληνισμού, όπως ο Παλληκαρίδης, ο Αυξεντίου, ο Καραολής και άλλοι, που έπεσαν με τιμή απέναντι στον πάνοπλο κατακτητή. Ακολούθως ο Φιλόλογος κ. Δημήτρης Καρνέζος απήγγειλε το τελευταίο ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, πριν βγει αντάρτης της Ε.Ο.Κ.Α. στα βουνά.
Για τα γεγονότα που οδήγησαν στην Τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας κ. Ανδρέας Πολυβίου, ενώ  ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, τονίζοντας την  διάσωση της Ελληνικής ταυτότητας μέσα από την Δημοτική Παράδοση. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως παρουσιάστηκαν δύο βίντεο για τα γεγονότα του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και την εισβολή του 1974, τα οποία προσέφερε η Πρεσβεία της Κύπρου και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. Το ¨παρών¨ στην εκδήλωση έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης και Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πηνειού και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού του Δήμου κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο εμπνευστής του Ανοιχτού θεάτρου κ. Χρήστος Μάλλιαρης, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ με πρωτοβουλία του Προέδρου του  Συλλόγου Φίλων του Θεάτρου κ. Περικλής Σακελλαρόπουλος λειτουργούσε έκθεση εικόνων και φωτογραφιών με τους Ήρωες του Αγώνα για την Ένωση των ετών 1955-1959 και του Ηλείους Πολεμιστές πεσόντες των μαχών εναντίον του ¨Αττίλα¨ στην Κύπρο το 1974.